Wat is boekhouden? | Alles over boekhouden

Je hebt vast wel eens van boekhouden of een boekhouder gehoord. Ook weet je waarschijnlijk wel dat het iets met ondernemen te maken heeft. Elke ondernemer houdt namelijk een boekhouding bij. Niet alleen voor inzicht in de balans tussen winst en verlies of inzicht in de omzet, maar ook omdat het vaak verplicht is voor onder andere de belastingaangifte.

Maar wat is boekhouden precies, wanneer doe je het, wanneer besteed je het uit en waarom is het nodig? Boekhouden is het bijhouden en het verwerken van een financiële administratie. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over boekhouden, boekhouders, online boekhouden en boekhoudprogramma’s.

Wat is boekhouden?

De definitie van boekhouden is het bijhouden en het verwerken van een financiële administratie. Als je een boekhouding hebt, dan houd je netjes bij wat er allemaal binnenkomt en wat er allemaal uitgaat in een bepaalde periode.

Als je zelfstandig ondernemer bent, moet je vaak een financiële administratie bijhouden. Vaak is de kern van een boekhouding voor een zzp’er het verwerken van facturen en alle gegevens in kaart brengen voor de belastingaangifte (de btw en de inkomensbelasting).

Maar ook persoonlijk, voor jouw huishouden of gezin, kun je een boekhouding hebben. Misschien wil je weten wat er elke maand precies binnenkomt en uitgaat. Toch focussen we in dit artikel op de boekhouding voor ondernemers. Deze boekhoudingen zijn het meest complex en zijn verplicht.

Visma Software | eAccounting Visma Software | eAccounting

Visma eAccounting Accountancy biedt complete cloudoplossingen voor kleine en middelgrote kantoren. Bij Visma staat kwaliteit, service prijs voorop.

Pros:
  • Eenvoudig samenwerken met je klanten
  • Overzicht van je klantadministratie
  • Inzicht in workload op kantoor
  • Alle controles up-to-date

Direct beginnen met online boekhouden?

Wil je meer weten over de bovenstaande boekhoudprogramma’s? Lees dan snel verder over onze favoriete boekhoud programma’s!

AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
  • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
  • Hou overzicht over verschillende projecten
  • Optimaliseer workflows
  • Automatiseer je boekhouding
  • Verbeter klantrelaties
e-Boekhouden

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Pros:
  • Eenvoudig online boekhouden
  • CRM en boekhouding in één
  • Gemakkelijk uren registreren en factureren
  • Eerste 15 maanden gratis
Cijfer:
5.0
Moneybird boekhoudprogramma

Met de boekhoudsoftware van Moneybird kun je eenvoudig je eigen boekhouding bijhouden, of hierin samenwerken met je boekhouder. Krijg overzicht in je administratie, maak en verstuur je facturen en krijg nieuwe inzichten in je financiële situatie.

Pros:
  • Uitgebreide kennisbank met instructievideo's
  • Stel offertes en facturen op
  • Maak eenvoudig templates in je eigen huisstijl
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Stappenplan voor het starten met een boekhouding

Waar moet je precies op letten als je begint met boekhouden? Wat heb je minimaal nodig? We zeiden het al eerder, maar boekhouden begint bij de facturen die eruit gaan en de facturen die binnenkomen.

Voor startende ondernemers zijn online veel tips en tricks, tutorials en standaardformulieren te vinden als je begint met boekhouden. Hieronder volgen 4 stappen die je sowieso moet nemen om een boekhouding voor je onderneming op te zetten.

Begin hier niet te laat mee, zodat je overzicht houdt en gegevens kunt laten zien aan de instanties als dit nodig is en hierom gevraagd wordt.

Stap 1: Inkomsten en uitgaven bijhouden met facturen

Als zelfstandig ondernemer moet je je inkomsten en uitgaven bijhouden. Dit is een verplichting vanuit de Belastingdienst. De eerste stap is het goed bijhouden van al je inkomsten en uitgaven. Je bewaart dus bonnetjes en rekeningen.

Ook is het aan te raden om alle facturen te betalen en te laten betalen via een zakelijke rekening. Zo houd je het overzicht in welke uitgaven je privé hebt gedaan en welke uitgaven en inkomsten van jouw eigen onderneming komen.

Stap 2: Inkomende en uitgaande facturen verwerken

Alle facturen die je maakt, moet je goed bewaren. De meeste ondernemers hebben dan ook ergens een aparte map voor de boekhouding op hun computer. Je maakt als ondernemer niet alleen zelf facturen, je krijgt ze ook binnen.

Misschien huur je wel een kantoorruimte, koop je producten in of laat je iemand jouw website bouwen van A tot Z. Het is zeer verstandig om alle facturen die binnenkomen en die eruit gaan te noteren in een spreadsheet of boekhoudprogramma. Dit wordt ook wel ‘facturen inboeken’ genoemd.

Stap 3: Beheren debiteuren en crediteuren

Als je geluk hebt, staat het geld van een factuur die je verstuurt, de volgende dag op je rekening. Maar dit is vaak alleen in de ideale wereld zo. Meestal leert de praktijk dat mensen en bedrijven rekeningen nou eenmaal een tijdje laten liggen of gewoonweg niet betalen.

Het versturen van een herinnering aan deze klanten hoort ook bij een goede boekhouding. Als een klant een factuur ontvangt, maar niet op tijd betaalt, dan is die klant een debiteur. Als jij zelf een factuur hebt ontvangen en nog moet betalen, ben je crediteur.

Stap 4: Belastingaangifte doen

Je kunt door het bijhouden van alle inkomende en uitkomende rekeningen in een overzicht, ook veel overzicht krijgen in hoe het met je onderneming gaat. Hoe ziet de balans eruit onder aan de streep?

Ook is dit overzicht nodig voor een ander belangrijk onderdeel van de boekhouding in een onderneming: de belastingaangifte, oftewel de omzetbelasting dan wel btw-aangifte.

Stap 5: De winst- en verliesrekening bijhouden

Als je als ondernemer een overzicht maakt van alle inkomende en uitkomende facturen, dan ben je al een heel eind op weg met je boekhouding. Eigenlijk werk je dan ook al aan de laatste stap: het opmaken of bijhouden van de winst- en verliesrekening.

Naast de facturen komen er wel nog zaken bij als afschrijvingen (bijvoorbeeld investeringen of het afboeken van debiteuren). Uiteindelijk vormen alle inkomsten en uitgaven bij elkaar een overzicht van de balans en dit vormt uiteindelijk de basis voor een jaarrekening of een jaarverslag.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Kan ik de boekhouding zelf doen?

Het antwoord op deze vraag is: ja! Je kunt als ondernemer zeker weten je boekhouding zelf bijhouden. Sterker nog, het is belangrijk dat je zelf weet hoe het zit met de bedrijfscijfers.

In de praktijk komt het er vaak op neer dat een ondernemer zelf de dagelijkse onderdelen van de boekhouding op zich neemt, maar voor bepaalde, overkoepelende onderdelen een adviseur inschakelt.

Een adviseur die verstand heeft van boekhouden kan je namelijk tijd en geld besparen, doordat de adviseur handig is met het maken van overzicht, de regels van de Belastingdienst kent en weet waar bepaalde voordelen te behalen zijn op financieel gebied.

Toch is het belangrijk dat de boekhouder of administratief medewerker door jou op de hoogte wordt gehouden of geïnformeerd wordt over de financiële situatie. Een ideale boekhouding komt dus tot stand door een samenwerking tussen de zelfstandig ondernemer en de financieel adviseur.

Meestal doet een ondernemer alles rondom de facturen zelf, maar wordt de salarisadministratie en inkomstenbelasting uitbesteed. Ook wordt het debiteurenbeheer vaak uitbesteed, omdat het veel geld oplevert om niet-betalende klanten eraan te herinneren alsnog te betalen.

bedrijfssoftware

Hoeveel tijd kost boekhouden?

Veel ondernemers zullen verzuchten dat het boekhouden veel tijd in beslag neemt. Maar dit is afhankelijk van de complexiteit van je boekhouding en je aanpak. Hoe meer facturen je maakt, hoe meer tijd je bijvoorbeeld kwijt zult zijn aan het verwerken ervan.

Het hangt er natuurlijk ook maar net vanaf hoe handig je bent en hoe ervaren je bent met het bijhouden van een financiële administratie. Het is aan te raden om op zoek te gaan naar een simpel boekhoudprogramma of facturatieprogramma om je bij te staan.

Over het algemeen is een zzp’er toch wel een half dagdeel (dus een ochtend of middag) per week kwijt aan het doorvoeren van de administratie.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Online of offline boekhouden? 

Misschien vraag je je terecht af wat beter is, online of offline boekhouden. Online boekhouden is de laatste jaren zeker weten in opkomst. Online boekhouden heeft enkele voordelen ten opzichte van offline boekhouden.

Denk bijvoorbeeld aan een automatische back-up: als je computer onverhoopt kapot gaat of gestolen wordt, dan heb je alsnog de beschikking over je administratie. Alles staat immers online en veilig. Het is ook makkelijker om een online boekhouding uit te breiden of om je boekhouder een keer inzicht te geven in je financiële situatie.

Boekhoudprogramma’s voor ondernemers

Wat zijn nou een beetje goede boekhoudprogramma’s voor (beginnende) ondernemers? We noemen hieronder vijf boekhoudprogramma’s die jou in staat stellen om de boekhouding van je onderneming online te regelen.

Wil jij hierna nog meer weten over het bijhouden van een boekhouding online of uitgebreidere reviews lezen? Kijk dan eens bij onze top 10 beste boekhoudprogramma’s.

  1. AFAS Software

    AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


    Cijfer:
    4.0
    Pros:
    • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
    • Hou overzicht over verschillende projecten
    • Optimaliseer workflows
    • Automatiseer je boekhouding
    • Verbeter klantrelaties
    Bekijk Nu Bekijk Review
  2. e-Boekhouden

    Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

    Pros:
    • Eenvoudig online boekhouden
    • CRM en boekhouding in één
    • Gemakkelijk uren registreren en factureren
    • Eerste 15 maanden gratis
    Cijfer:
    5.0
    Bekijk Nu Bekijk Review
  3. Moneybird boekhoudprogramma

    Met de boekhoudsoftware van Moneybird kun je eenvoudig je eigen boekhouding bijhouden, of hierin samenwerken met je boekhouder. Krijg overzicht in je administratie, maak en verstuur je facturen en krijg nieuwe inzichten in je financiële situatie.

    Pros:
    • Uitgebreide kennisbank met instructievideo's
    • Stel offertes en facturen op
    • Maak eenvoudig templates in je eigen huisstijl
    Bekijk Nu

    We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

  4. AFAS SB+

    AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


    Cijfer:
    4.0
    Pros:
    • Speciaal voor kleine bedrijven en ZZP'ers
    • Automatiseer je boekhouding
    • Gebruiksvriendelijke software
    • Ontvang facturen direct in AFAS SB+
    • Verkrijgbaar op desktop en mobiele app
    Bekijk Nu
  5. DigiBTW

    Online boekhouden vanuit één platform. Regel je facturatie, urenregistratie, rittenregistratie en meer! Speciaal ontwikkeld voor de zzp'er. Het meest eenvoudige en voordelige programma.

    Cijfer:
    5.0
    Pros:
    • Koppeling Belastingdienst
    • Eenvoudig administratie importeren
    • Automatische aftrekposten en voordelen berekenen
    • Samenwerking met alle banken
    • Jaarafsluiting
    • Herinneringen en aanmaningen
    Bekijk Nu

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Wat kost boekhouden en wat kost een boekhouder?

Als je je boekhouding zelf regelt, hoeft het je bijna niets te kosten, alleen maar tijd. Afhankelijk van jouw uurtarief dat je normaliter voor klanten rekent, zou je dus kunnen uitrekenen welke inkomsten je misloopt doordat je tijd kwijt bent aan je financiële administratie.

Als je de boekhouding gaat uitbesteden, dan moet je erop rekenen dat de kosten van een boekhouder doorgaans starten rond de 40 euro per uur. Een boekhouder met een paar jaar ervaring kost je al gauw 60 euro per uur en een zeer ervaren boekhouder kan 80 euro per uur vragen.

Wat doet een boekhouder?

Kort gezegd doet een boekhouder alles rondom jouw financiële administratie. Je kunt het volledig uit handen geven of slechts delen ervan. De meeste ondernemers besteden de aangifte inkomstenbelasting uit, maar ook het factureren zou je kunnen uitbesteden.

Ben je op zoek naar een boekhouder omdat je boekhouding je boven de pet groeit en je door de bomen het bos niet meer ziet? Overweeg dan om eens rond te vragen in je netwerk (met ondernemers), want misschien dat je via via een betrouwbare boekhouder kunt vinden die je helpt tegen een gunstig tarief.

Wist je trouwens dat de titel van boekhouder niet beschermd is in Nederland? Iedereen mag zich dus boekhouder noemen, maar er zijn wel opleidingen voor. Dit zijn opleidingen op MBO-niveau 4 of HBO-niveau (bachelor).

Soms leer je op de universiteit ook boekhouden, als onderdeel van een financiële opleiding. Hoger opgeleide boekhouders hebben overigens vaker een adviserende functie, dan dat ze zich bezighouden met het uitvoerende werk van de boekhouding.

Wij helpen je graag op weg

Conclusie: het aanbod in bedrijfssoftware is groot. Dit lijkt heel praktisch, maar in de praktijk blijkt dit voordeel ook meteen een nadeel. Veel bedrijven ervaren het grote aanbod juist als struikelblok voor het maken van een overwogen keuze voor bedrijfssoftware. Wij helpen je daarom om deze keuze wat eenvoudiger te maken. Zo kun je oriënteren, pakketten vergelijken en reviews lezen, waarmee je de beste keuze kunt maken.

Wij zijn als website aan geen enkele aanbieder verbonden. We streven er dan ook naar om je van de meest objectieve informatie te voorzien zonder je te willen beïnvloeden bij je keuze, maar wel om je te helpen bij het maken van deze beslissing. Ben je op zoek naar specifieke informatie, heb je aanvullingen op deze informatie of heb je andere suggesties? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *