Boekhoudprogramma’s vergelijken | De beste boekhoudsoftware

Ben jij startende ondernemer en moet je dus ook een boekhouding gaan bijhouden? Of ben jij al een tijdje bezig met ondernemen en toe aan een nieuw boekhoudprogramma, maar is het lastig kiezen in de huidige markt? Wat is nou eigenlijk het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers en het mkb? Door boekhoudprogramma’s te vergelijken vind je het beste programma voor jouw onderneming.

Wat is een boekhoudprogramma?

Misschien vraag je je eerst af wat een boekhoudprogramma of boekhoudpakket precies is. Of misschien weet je eigenlijk helemaal niet wat boekhouden precies is. Boekhouden is alles bijhouden wat te maken heeft met de financiële administratie. Meestal zijn het ondernemers die dit doen. Dit betekent dat ze hun inkomende en uitgaande facturen bijhouden in een overzicht, de btw-aangifte verzorgen, een winst- en verliesrekening bijhouden en inkomstenbelasting betalen. Om ondernemers hierbij te helpen zijn er boekhoudprogramma’s of boekhoudpakketten.

Powered By:

Vroeger werd de boekhouding bijgehouden op papier, maar tegenwoordig heb je hier uiteraard software voor. De laatste ontwikkeling is dat deze boekhoudpakketten steeds meer volledig online draaien (in de cloud), waardoor de boekhouder bijvoorbeeld eenvoudig mee kan kijken en gegevens bewaard blijven als de laptop van de ondernemer wordt gestolen of kapot gaat.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Offline en online boekhoudprogramma’s vergelijken

Offline boekhouden

De meest ouderwetse manier is boekhouden op papier. Je mag je boekhouding doen zoals jij het wilt, dus als jij het old school wilt aanpakken dan sta je in je recht. Natuurlijk is het wel foutgevoelig en kom je in de problemen bij brand of andere calamiteiten. Het kan een geruststelling zijn dat je met Excel en simpele spreadsheets al een heel eind kunt komen met een boekhouding.

Online boekhouden

Steeds meer boekhoudprogramma’s draaien in de cloud. Dit geeft je als zzp’er veel flexibiliteit en de mogelijkheid om altijd en overal inzicht in de financiële toestand van je bedrijf te hebben. Het enige wat je nodig hebt is natuurlijk een goede internetverbinding.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Een nieuw boekhoudprogramma: hoe moet je boekhoudprogramma’s vergelijken?

Wat is je ervaringsniveau met betrekking tot boekhouden?

Een meer ervaren boekhouder heeft een ander soort programma nodig dan een beginner. Daarnaast heeft een beginner misschien ook meer support nodig dan een ervaren boekhouder

Wat is je persoonlijke voorkeur voor een boekhoudprogramma?

Misschien ken je een programma dat jij heel prettig vindt. Wat zijn de kosten van dit programma?

Wat heb je minimaal nodig?

Wat ga je precies allemaal doen met het boekhoudprogramma? Welke onderdelen heb je precies nodig en wat zul je ook echt gaan gebruiken?

Hoe groot is je onderneming?

Misschien verstuur je maar een aantal facturen per jaar. Zijn er het er wel duizend? Dan is het wel handig als je een wat groter boekhoudprogramma hebt die ook een facturatiemodule heeft. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de btw-aangifte. Ben jij een kleine ondernemer? Dan is de btw-aangifte zo gepiept, terwijl het bij een grotere onderneming handig en tijdbesparend is als het boekhoudprogramma hiervoor berekeningen doet en dingen op een rijtje zet.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Tips voor het vergelijken van boekhoudprogramma’s

Tip 1: Gebruiksgemak, ondersteuning/support

Voordat je overgaat tot de aanschaf of het uitproberen van een bepaald boekhoudprogramma is het goed om in te schatten wat je eigen ervaringsniveau is en hoe handig je bent met cijfers. Kijk vervolgens eens in verschillende reviews wat gebruikers zeggen over de usability van het programma, oftewel het gebruikersgemak. Kunnen ze alles vinden en is het programma makkelijk in gebruik? En als je vastloopt, is er dan snel ondersteuning? Niets zo vervelend als even snel je administratie af willen handelen en niet verder kunnen door een (technisch) probleem in de software.

De meeste leveranciers van boekhoudprogramma’s hebben een klantenservice en helpdesk waar je terecht kunt. Kijk even naar de uren waarop ze beschikbaar zijn, want misschien wil jij wel ’s morgens vroeg voor kantooruren je financiële administratie bijwerken, als je nog fris en fruitig bent. 

Tip 3: Digitaal factureren

Een belangrijke en vaak gewenste feature is digitaal factureren. Bij de meeste boekhoudprogramma’s is dit dan ook inbegrepen. Toch is het aan te raden goed te controleren of en in hoeverre dit kan met jouw favoriete boekhoudprogramma. Het zou jammer zijn als je er pas later achter komt dat je digitaal moet kunnen factureren en dat dit helemaal niet kan met jouw boekhoudprogramma.

Tip 5: Schaalbaarheid en groeimogelijkheden

Hoe zit het met de schaalbaarheid van het boekhoudpakket? Als je onderneming groeit, is het boekhoudprogramma dat je op het oog hebt dan nog steeds geschikt of moet je dan overstappen? Het is de moeite waard, zeker als je in de toekomst groei verwacht of complexere inkomsten en uitgaven, om goed te onderzoeken of een bepaald boekhoudpakket mee kan groeien met je onderneming of dat je dan beter voor een ander pakket kunt kiezen.

Tip 2: Features van het boekhoudprogramma 

Het is goed om eerst te bedenken wat je allemaal voor onderdelen verlangt van een boekhoudprogramma. Wil je bijvoorbeeld digitaal kunnen factureren of niet? Moet er ook een salarisadministratie bijgehouden kunnen worden? Zet de verschillende boekhoudprogramma’s naast elkaar en kijk naar de features die het ene programma wel heeft en het andere programma wellicht niet heeft. Wat heb je minimaal nodig en wat zou overbodig zijn?

Features die voor veel zzp’ers aantrekkelijk zijn:

–        Automatisch bankafschriften invoegen (in plaats van veel tijd kwijt zijn met vergelijken van facturen en de balans op je zakelijke rekening, gaat dit automatisch)

–        Scannen en invoeren van bonnetjes: geen bonnetjes meer kwijtraken of verzamelen, maar inscannen en klaar is Kees.

–        Automatische btw-aangifte: vergeten om btw-aangifte te doen? Dit kan jou als beginnende zzp’er een onverwacht hoge boete opleveren. Als je boekhoudprogramma dit automatisch voor je kan doen, scheelt dat tijd en geld.

–        Uren- en rittenregistratie: Ben je veel onderweg of werk je veel op projectbasis en in de dienstverlening? Dan zou je baat kunnen hebben bij een integratie met een uren- en rittenregistratie. Deze feature geeft je overzicht en helpt om aan de regels van de Belastingdienst te voldoen. We hebben ook een artikel geschreven op Online projectmanagement tools.

Tip 4: Online beschikbaarheid en flexibiliteit

Hoewel het de laatste jaren voor ieder boekhoudprogramma bijna wel geldt, is het toch goed om het eventjes te controleren. Kun je overal inloggen in het boekhoudprogramma, zolang je maar een goede internetverbinding hebt? Voor veel ondernemers is deze flexibiliteit belangrijk, zodat ze altijd en overal even hun financiële situatie kunnen checken en hun boekhouding kunnen bijhouden en bijwerken. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van bonnetjes, of last minute de btw-aangifte doen voordat de deadline verstrijkt en je een boete krijgt. Controleren of het boekhoudprogramma bijvoorbeeld een mobiele app heeft die een beetje handig werkt, hoort hier uiteraard ook bij.

Andersom kan echter ook het geval zijn: dat je je administratie juist offline wilt kunnen raadplegen, omdat je niet overal de beschikking hebt over een (veilige) internetverbinding. Het is goed om dit te controleren.

Tip 6: Het kostenplaatje

Waarschijnlijk wil je niet al te veel budget reserveren voor een boekhoudprogramma. Zeker als beginnende ondernemer wil je niet in de rode cijfers komen door uitgaven aan een programma terwijl je nog amper inkomsten hebt!

Kijk wel even goed naar de precieze kosten, want goedkoop kan duurkoop zijn. Dit is bijvoorbeeld omdat je later pas ontdekt dat je maar een zeer beperkt aantal over- of afschrijvingen kunt doen met het boekhoudprogramma. Dit zou erg zonde zijn en het is vooral onnodig.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

We zeiden het al even: in het eerste jaar van je onderneming wil je niet te veel geld kwijt zijn aan een boekhoudpakket. Eerst maar eens geld verdienen met ondernemen. Daarom kan het handig zijn om verschillende boekhoudprogramma’s met elkaar te vergelijken. Hieronder hebben we alvast enkele veelgebruikte (online) boekhoudprogramma voor je vergeleken op het gebied van de features, het gebruiksgemak, de supportmogelijkheid, het digitaal factureren, schaalbaarheid en uiteraard de kosten. Wil je eerst weten aan welke eisen jouw administratie volgens de Belastingdienst moet voldoen? Kijk dan eens op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
  • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
  • Hou overzicht over verschillende projecten
  • Optimaliseer workflows
  • Automatiseer je boekhouding
  • Verbeter klantrelaties
Bekijk Nu Bekijk Review

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Pros:
  • Eenvoudig online boekhouden
  • CRM en boekhouding in één
  • Gemakkelijk uren registreren en factureren
  • Eerste 15 maanden gratis
Cijfer:
5.0
Bekijk Nu Bekijk Review

Met de boekhoudsoftware van Moneybird kun je eenvoudig je eigen boekhouding bijhouden, of hierin samenwerken met je boekhouder. Krijg overzicht in je administratie, maak en verstuur je facturen en krijg nieuwe inzichten in je financiële situatie.

Pros:
  • Uitgebreide kennisbank met instructievideo's
  • Stel offertes en facturen op
  • Maak eenvoudig templates in je eigen huisstijl
Bekijk Nu
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

Wij helpen je graag op weg

Conclusie: het aanbod in bedrijfssoftware is groot. Dit lijkt heel praktisch, maar in de praktijk blijkt dit voordeel ook meteen een nadeel. Veel bedrijven ervaren het grote aanbod juist als struikelblok voor het maken van een overwogen keuze voor bedrijfssoftware. Wij helpen je daarom om deze keuze wat eenvoudiger te maken. Zo kun je oriënteren, pakketten vergelijken en reviews lezen, waarmee je de beste keuze kunt maken.

Wij zijn als website aan geen enkele aanbieder verbonden. We streven er dan ook naar om je van de meest objectieve informatie te voorzien zonder je te willen beïnvloeden bij je keuze, maar wel om je te helpen bij het maken van deze beslissing. Ben je op zoek naar specifieke informatie, heb je aanvullingen op deze informatie of heb je andere suggesties? 

Het laatste nieuws over software op apparata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *