Wat is Scrum in software development?

Het eerste wat je je waarschijnlijk afvraagt is: is Scrum een ​​afkorting voor iets? Je zou niet de enige zijn die dit denkt; de meeste andere projectmanagementprocessen en technieken zijn acroniemen. Scrum is echter alleen maar een naam, het is geen acroniem. Maar wat houdt het precies in en hoe gebruik je het voor software development?

Wat is Scrum?

Scrum is een Agile projectmanagement methodologie waarbij een klein team betrokken is onder leiding van een Scrum Master, wiens belangrijkste taak het is om alle obstakels weg te nemen die het team belemmeren het werk af te ronden. 

Het werk wordt gedaan in korte cycli, sprints genaamd, en het team komt dagelijks bijeen om de huidige taken te bespreken of belemmeringen die moeten worden opgelost. Simpel gezegd is Scrum een methode voor het managen van projecten die snelle ontwikkeling en testen mogelijk maakt, vooral binnen een klein team.

Powered By:

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Wat houdt Scrum in software development eigenlijk in?

Binnen de methodologie van Agile en Scrum wordt veel ervan overgelaten aan het Scrum-softwareontwikkelingsteam in plaats van volledige, gedetailleerde beschrijvingen te geven over hoe alles in een project moet worden gedaan. Dit komt omdat het team het beste weet hoe het probleem dat ze worden voorgelegd, kan worden opgelost.

Dit is de reden waarom bij Scrum-ontwikkeling bijvoorbeeld een sprintplanning wordt omschreven in termen van het gewenste resultaat (gewijd aan de functies die in de volgende sprint moeten worden ontwikkeld) in plaats van Entry-criteria, Taakdefinities, Validatie criteria, exitcriteria (ETVX) enzovoort, zoals in de meeste methodologieën zou worden verstrekt.

De methode leunt op een zelf organiserend, multifunctioneel team. Het scrumteam organiseert zichzelf in die zin dat er geen algemene teamleider is die beslist welke persoon welke taak zal uitvoeren of hoe een probleem zal worden opgelost. Dat zijn kwesties die door het team als geheel worden beslist.

Bij deze methode is een team niet alleen multifunctioneel maar ook cross-functioneel. Dit betekent dat iedereen zij bijdragen kunnen leveren om een nieuwe software ​​feature van idee tot implementatie te brengen.

Binnen Agile Development worden Scrum-teams ondersteund door twee specifieke rollen. De eerste is een ScrumMaster, die kan worden gezien als een coach voor het team, die teamleden helpt het Scrum-proces te gebruiken om op het hoogste niveau te presteren.

De producteigenaar (PO) is de andere rol en vertegenwoordigt bij Scrum-softwareontwikkeling het bedrijf, de klant of de gebruikers en begeleidt het team bij het bouwen van het juiste product.

Hoe werkt Scrum binnen software development?

Het Scrum-model suggereert dat projecten voortgang boeken via een reeks “sprints”. Volgens de Agile methodologie, worden sprints dan  “getimeboxed”  of opgedeeld in schema´s van niet meer dan een maand, bij voorkeur twee weken.

De methodologie pleit voor een planningsbijeenkomst aan het begin van de sprint, waar teamleden uitzoeken aan hoeveel items of taken ze op zicht kunnen nemen en creëren vervolgens een sprint-backlog – een lijst van de taken die tijdens de sprint moeten worden uitgevoerd.

Tijdens een sprint ontwikkelt het Scrum-team een ​​kleine set features van idee naar een volledig gecodeerde en geteste functionaliteit. Aan het einde van deze sprint zijn deze functies voltooid, wat inhoudt dat ze gecodeerd, getest en geïntegreerd zijn in het voorlopige product of systeem.

Van alle teamleden van de sprint word verwacht dat ze de dagelijkse bijeenkomst bijwonen, inclusief de ScrumMaster en de product owner. Deze vergadering mag niet langer dan 15 minuten duren. Gedurende die tijd delen teamleden waar ze de vorige dag aan hebben gewerkt, waaraan ze die dag werken en eventuele hindernissen voor de vooruitgang van het project identificeren.

Het Scrum-model ziet dagelijkse scrums als een manier om het werk van teamleden te synchroniseren terwijl ze het werk van de sprint bespreken.

Aan het einde van een sprint voert het team een ​​Sprint Review uit waarin het team de nieuwe functionaliteit demonstreert aan de PO of een andere stakeholder die feedback wil geven die de volgende sprint zou kunnen beïnvloeden.

Deze feedbacklus binnen Scrum-softwareontwikkeling kan leiden tot wijzigingen in de net opgeleverde feature, maar het kan net zo goed resulteren in het herzien of toevoegen van items aan de achterstand in de ontwikkeling van het eindproduct.

Een andere activiteit in Scrum-projectmanagement is de “Sprint Retrospective” aan het einde van elke sprint. Het hele team neemt deel weer aan deze bijeenkomst, inclusief de ScrumMaster en PO. Deze bijeenkomst is een gelegenheid om na te denken over de sprint die is afgelopen en kansen te identificeren om te verbeteren.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

De verschillende onderdelen van het Scrum proces

Het product zelf

Het belangrijkste onderdeel van het Scrum-ontwikkelingsproces is natuurlijk het product zelf. Het Scrum-model verwacht dat het team het product of systeem aan het einde van elke Scrum-sprint in een best mogelijk leverbare staat brengt.

De sprint-backlog

De sprint-backlog is de lijst met taken die het team moet uitvoeren om de feature te leveren die het tijdens de sprint wil leveren.

De product backlog

De product backlog is een ander onderdeel van de werkmethode. Dit is de volledige lijst van de features die nog aan het product moeten worden toegevoegd. De product owner geeft prioriteit aan de backlog, zodat het team altijd eerst aan de meest waardevolle features werkt.

De “Sprint Burndown chart” en de “Release Burndown Chart”

Bijkomende voordelen die voortkomen uit de Agile-methodologie van Scrum zijn de “Sprint Burndown chart” en de “Release Burndown Chart”. Burndown-grafieken tonen de hoeveelheid werk die overblijft na een sprint of een release, en zijn een effectief hulpmiddel bij de ontwikkeling van Scrum-software om te bepalen of een sprint of release op schema ligt om al het geplande werk op de gewenste datum af te hebben. 

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Voordelen van scrum-methodologie zijn onder meer dat het sprint-proces een ontwikkeling mogelijk voor een product dat al heel snel “goed genoeg” is en dit leidt tot een snel verkoopbaar product, zelfs terwijl het project in volle gang is. 

Bovendien betekent het analyseren van elke sprint voordat je naar de volgende overgeschakeld dat je tijdens het gehele proces je product steeds weer op een natuurlijke manier test. Wat er weer toe let dat je op elk moment in het softwareontwikkelingproces makkelijk aanpassingen kan maken. Dit zelfverbeterende systeem verkort de “time-to-market” en kan leiden tot hogere inkomsten, aangezien elke voltooide backlog  weer tot een nieuwe release van het product leid. 

Hoewel de methode niet perfect is, is het zeker een manier om de communicatie tussen teamleden te optimaliseren en de efficiëntie van het team te maximaliseren. En het biedt de stakeholders de mogelijkheid om elke dag de voortgang te zien.

bedrijfssoftware

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Onze top partners

Monday is gemaakt om projectmanagement makkelijker te maken. Bespaar tijd met verschillende automatiseringen, integreer verschillende zakelijke tools en prioriteer gemakkelijk de belangrijkste taken.

Pros:
  • Optimaliseer je workflows
  • Blijf up-to-date met verschillende projecten
  • Alle processen op één plek
  • Regel gemakkelijk je urenregistratie en planning
Cijfer:
5.0
Bekijk Nu

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
  • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
  • Hou overzicht over verschillende projecten
  • Optimaliseer workflows
  • Automatiseer je boekhouding
  • Verbeter klantrelaties
Bekijk Nu Bekijk Review

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp.

Cijfer:
4.0
Pros:
  • Meer dan 1500 tevreden klanten
  • Jarenlange ervaring
  • Korting vanaf 4 gebruikers
  • Datagedreven ondernemen
Bekijk Nu

Wij helpen je graag op weg

Conclusie: het aanbod in bedrijfssoftware is groot. Dit lijkt heel praktisch, maar in de praktijk blijkt dit voordeel ook meteen een nadeel. Veel bedrijven ervaren het grote aanbod juist als struikelblok voor het maken van een overwogen keuze voor bedrijfssoftware. Wij helpen je daarom om deze keuze wat eenvoudiger te maken. Zo kun je oriënteren, pakketten vergelijken en reviews lezen, waarmee je de beste keuze kunt maken.

Wij zijn als website aan geen enkele aanbieder verbonden. We streven er dan ook naar om je van de meest objectieve informatie te voorzien zonder je te willen beïnvloeden bij je keuze, maar wel om je te helpen bij het maken van deze beslissing. Ben je op zoek naar specifieke informatie, heb je aanvullingen op deze informatie of heb je andere suggesties? 

Het laatste nieuws over software op apparata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *