Videokaart | Grafische kaart en GPU, gaming en mining

De videokaart, ook wel grafische kaart genaamd, ontwikkelt zich steeds meer als kloppend hart van de pc naast de CPU. Welke is de beste voor jouw doelen?

Deze high-end videokaart (Gigabyte RTX3090 AORUS XTREME 24GB GDDR6X 3xHDMI 3xDP) kost in zijn eentje al 2300 euro, het dubbele van een gemiddelde pc. De grafische kaart ontwikkelt zich steeds meer tot een tweede brein van de pc.

Moderne games vragen steeds meer processorkracht, vooral wat betreft het berekenen van grafische elementen. De CPU kan dat niet bijsloffen, vandaar dat het belang van de gespecialiseerde videokaart steeds meer groeit. De GPU op de grafische kaart ontwikkelt zich steeds meer als een alternatief centrum voor berekeningen, een tweede computerbrein. In dit artikel leer je wat voor jou de beste videokaart is.

Gelijk een videokaart kopen?

Nooit meer een flikkerend scherm midden in een spannende battle? Koop gelijk de beste grafische kaart bij Bol.com!

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Videokaart steeds zwaarder en belangrijker

Anders dan de CPU, waar het aantal processoren beperkt blijft tot vier of acht, groeit dat aantal in videokaarten explosief. Zelfs op een goedkope videokaart bevinden zich al gauw honderden parallelle processoren, waar dat aantal op een top-end Nvidia videokaart al meer dan 4000 bedraagt.

Dat is ook hard nodig. Moderne games werken op een zeer hoge resolutie en eisen met zeer realistische renders van ruimtelijke elementen. Dit gaat de verwerkingskracht van zelfs een zware CPU verre te boven. Vandaar dat deze berekeningsintensieve taken over worden genomen door een GPU.

Voorbij grafische kaart toepassingen

Creatieve computergebruikers ontdekten al jaren geleden dat de vele parallelle processoren van GPU’s erg handig zijn voor deep learning en machine learning. Veel supercomputers bestaan nu uit eindeloze rijen videokaarten. Ook miners van bitcoin en andere cryptocurrencies zijn dol op de zware parallelle rekencapaciteit van moderne videokaarten.

Geen wonder, dat videokaart gigant Nvidia nu bedrijven als Intel naar de kroon steekt en de focus van hardware ontwikkelaars steeds meer komt te liggen op dit ooit weinig belangrijke computeronderdeel.

Wat is een videokaart precies?

Een videokaart is gespecialiseerde hardware die de CPU ondersteunt bij het uitvoeren van grafische, rekenintensieve taken. De CPU is wel snel, maar kan slechts één ding tegelijk doen. Zelfs met moderne octacore processors is dit nog slechts acht rekendraden (’threads’) tegelijk.

Bij veel grafische bewerkingen, vooral in 3D, bewegen allerlei 3D voorwerpen tegelijk. Hun nieuwe vorm en positie berekenen moet tegelijkertijd gebeuren. Kortom: daarvoor wil je in je videokaart heel veel processoren die tegelijk rekenen. En precies dat is er wat er gebeurt in een grafische kaart.

Weliswaar is elke processor in een videokaart vrij zwak vergeleken met een i7 of ander rekenmonster, maar het zijn er wel veel. Heel erg veel. Een zichzelf respecterende fabrikant soldeert al gauw duizenden processoren in zijn grafische kaart.

Daarom kunnen ze samen veel sneller het gedrag van 3D voorwerpen berekenen dan een enkele, of zelfs acht of zestien, processoren in een overbelaste CPU lukt.

De CPU stuurt algemene opdrachten naar de GPU op de grafische kaart. Bijvoorbeeld een 3D map van een omgeving, met nieuwe coördinaten, omdat jij bent gedraaid of hebt bewogen. Of omdat een andere speler of NPC dat heeft gedaan. Deze vertaalt de videokaart in pixels voor je beeldscherm, zodat jij het bijgewerkte beeld kan zien.

Wat maakt een videokaart / grafische kaart allemaal mogelijk? 

Fabrikanten van videokaarten noemen hun kaart vaak een hardware versneller. Dat is op zich een juiste omschrijving. Omdat de grafische kaart zware grafische rekenklussen overneemt, hoeft de CPU minder te rekenen, waardoor de computer als geheel sneller wordt. Vooral bij games en ook videobewerking merk je dat al snel.

In principe zou een computer dus ook zonder grafische kaart kunnen, maar zou dan bij het spelen van games vele malen langzamer worden. Of weigeren de game in kwestie te spelen, omdat game ontwikkelaars er van uitgaan dat de pc’s van hun klanten over een minimum hoeveelheid geavanceerde hardware beschikken.

En een shooter in slow motion spelen is uiteraard niet bevorderlijk voor de game ervaring.

bol.com kopen

Videokaart kopen

Doe de nodige research voordat je een videokaart koopt. Goedkoop zijn ze namelijk niet en als jouw favoriete game, of andere toepassing, toch net even wat andere hardware eisen stelt, zit je met een miskleun. Dus kijk goed naar de hardware specs voor jouw toepassing.

Grafische kaart voor VR

Voor een VR bril of headset heb je een pc of game console nodig met minimaal een NVIDIA GeForce GTX 1060 met 6 GB werkgeheugen. Stelt Oculus, een van de marktleiders.

En moet de computer minimaal 8GB werkgeheugen hebben, een Intel Core i5 processor en genoeg vrije usb poorten voor de VR apparatuur.

 videokaart grafische kaart vr oculus
De Oculus Quest 2 set (hier afgebeeld) stelt zware eisen aan de videokaart

Videokaart voor games

Games vormden de voornaamste reden waarom deze accessoire snel in populariteit groeiden, voor ze ook de aandacht begonnen te trekken voor andere toepassingen.

Games stellen zware eisen aan 3D weergave. Deze eisen komen voor FPS shooters en andere snelle 3D games vaak in de buurt van de eisen voor virtual reality.

Vooral bij schermen met een hoge resolutie, want hoe meer beeldpuntjes, hoe meer er gerekend moet worden.

videokaart grafische kaart gaming monitor

Een gaming monitor met hoge resolutie vereist een zware videokaart, zeker als de verversingssnelheid ook hoog ligt.

Cryptomining met een videokaart

Cryptovaluta als Bitcoin, Dogecoin en andere populaire crypto’s, berusten op de blockchain.

Door het oplossen van lastige wiskundige puzzels, die erg veel rekenwerk vereisen, kunnen zogenoemde cryptominers bitcoins en andere cryptomunten minen. Er is voor cryptomining niet echt een cutoff punt: in principe kunnen zelfs zonder videokaart cryptomunten gemined worden.

cryptomining videokaart grafische kaart
Cryptominers gebruiken graag videokaarten voor hun mining operaties. Het is ze niet ontgaan dat grafische kaarten heel veel en heel snel kunnen rekenen.

Wel kan een krachtige mining unit veel meer berekeningen per seconde uitvoeren dan een computer die niet speciaal voor cryptomining is gebouwd. Diverse sites bevelen de NVIDIA GeForce RTX 2070 videokaart aan als beste voor cryptomining. Dit is ook voor gaming en virtual reality een dure, maar zeker geschikte videokaart.

Videokaart voor deep learning en machine learning

Dit is een toepassing waar de meeste computergebruiikers niet snel aan zullen denken, maar de video kaart verwerft steeds meer vurige fans bij onderzoekers en programmeurs die zich met machine learning en deep learning bezig houden.

De reden is dat videokaarten duizenden parallelle processoren hebben. Hiermee lijken ze veel meer op het menselijk brein met honderden miljarden “parallelle processoren”, t.w. onze neuronen, dan een standaard computerarchitectuur met een enkele almachtige CPU. En zijn hiermee geschikter voor machine learning.

Nvidia GForce RTX 3090, wordt veel gebruikt voor machine learning

De Nvidia Ampere / RTX 30xx Series is geliefd voor machine learning, maar niet goedkoop.

Waar moet je op letten bij een grafische kaart kopen / een videokaart kopen?

Hardware compatibiliteit

De kaart met GPU die je koopt, moet goed kunnen samenwerken met je computer en je gaming monitor. Vooral de combinatie tussen je grafische kaart en gaming monitor is van belang. Zo moet de kaart de verversingssnelheid van je monitor aankunnen. En andersom, is je monitor juist erg sloom, dan heb je weinig plezier van de hoge refresh rate van je kaart.

Ook de sync methode is van belang. Sync technologie voorkomt flikkeren. Nvidia ondersteunt G-sync, AMD ondersteunt Freesync. Een G-sync compatible gaming monitor ondersteunt kaarten van beide fabrikanten.

Ook moeten er voldoende poorten zijn op je moederboard. Vooral de zwaardere videokaarten vragen veel poorten, sommige zelfs vier. Ook slurpen ze veel stroom. 225 watt is geen uitzondering. Dat is vaak meer dan de rest van je pc zelf. Niet voor niets zitten er grote koelvinnen en ventilatoren op de zwaardere modellen.

Externe videokaart kopen oplossing voor laptops

Een externe videokaart kopen lost veel problemen op. Zo kunnen externe videokaarten op een USB C-poort aan worden gesloten. Op deze externe doos sluit je dan weer je beeldscherm aan. De externe videokaart kan je weer afkoppelen, als je je laptop gebruikt voor werk.

Dan gebruik je weer je zuinige ingebouwde kaart in je laptop. Goedkoop zijn deze apparaten niet. Reken op rond driehonderd euro of meer. Daar moet je dan ook nog je kaart er zelf in prikken.

Eisen van games en VR

VR headsets en games stellen bepaalde minimale eisen aan je videokaart. Deze verschillen per game en headset, maar je moet al gauw denken aan minimaal een NVidia GTX 1060 of AMD Radeon RX 5600 XT. Check afhankelijk van je plannen, wat je minimale eisen zijn en maak een shortlist.

Prijs

De prijzen van grafische kaarten zijn hoog en de covid-crisis heeft hier bepaald geen verbetering in gebracht. Weeg dus zorgvuldig af je inderdaad zoveel geld over hebt voor een nieuwe videokaart kopen.

Mede, aangezien in 2022 allerlei nieuwe, snellere modellen massaal op de markt komen en de productievolumes flink gaan toenemen. Het is dan verstandiger nu een iets goedkopere kaart te nemen, en in 2022 toe te slaan.

Beschikbaarheid

Door de verstoring van toeleveringsketens is er op dit moment een groot tekort aan chips en andere elektronische onderdelen waar chips in verwerkt worden. Hieronder vallen uiteraard nadrukkelijk ook videokaarten. Dit leidt tot hoge prijzen en verminderde beschikbaarheid.

Waarnemers verwachten dat in de loop van 2022 deze tekorten opgelost zullen zijn. Tot die tijd, hoe vervelend het ook is, betaal je als gamer de hoofdprijs. Je videokaart kopen bij een betrouwbare en voordelige winkel of webshop is daarom aan te raden. Zo krijg je zeker waar voor je geld.

Heb jij naast een videokaart ook nog een gaming toetsenbord nodig? Lees hier meer over de beste gaming toetsenborden.

Op zoek naar een goede videokaart?

Grafische kaarten vind je goedkoop bij Bol.com!

FAQ videokaart / grafische kaart

Waar kan je videokaarten voor gebruiken?

Videokaarten zijn groot geworden door grafisch veeleisende games. De kaarten werden steeds sneller en krachtiger. Daarmee kwam ook virtual reality binnen bereik.
Ook cryptocurrency miners en machine learning onderzoekers en ontwikkelaars hebben de grafische kaart ontdekt. Een steeds groter percentage videokaarten gaat hun kant op.

Wat doet een video kaart precies??

Video kaarten rekenen, net als de CPU, en sturen de data naar het beeldscherm. Dit versnelt de CPU, want deze hoeft niet meer allerlei grafische berekeningen uit te voeren. Ze zijn qua hardware zo ingericht, dat ze relatief veel berekeningen parallel uit te kunnen voeren. Dat maakt ze zeer geschikt voor grafische taken, zoals in een game computer, maar ook voor parallel computing, zoals het minen van cryptomunten en machine learning / deep learning.

Hoeveel kost een videokaart?

Computers komen meestal met een standaard, vrij zwakke, videokaart op hun moederbord. Een state of the art videokaart is anno 2021 in coronatijd prijzig. Denk minimaal aan vijfhonderd euro, oplopend tot enkele duizenden euro’s voor echte topmodellen.

Conclusie

Een videokaart is een steeds meer onmisbaar computeronderdeel bij grafisch zware games en virtual reality, maar ook bij op het eerste gezicht onverwachte toepassingen als cryptomining en deep learning. Op dit moment is er een ernstig tekort aan video kaarten. Verwacht dus hoge prijzen en zeer beperkt aanbod van grafische kaarten, tot de grote chipsfabrieken in Taiwan en de rest van de wereld hun productieachterstand in hebben gelopen.

Home » Videokaart | Grafische kaart en GPU, gaming en mining

Gelijk een grafische kaart kopen?

Wil je je game play next level brengen, of crypto gaan minen? Of iets met machine learning gaan doen? Koop gelijk de beste video kaart goedkoop bij Bol.com!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *