Powerbank | Draadloze, of solar 20000 mAh powerbank?

Met een solar powerbank of draadloze powerbank heb je altijd stroom. Waar moet je op letten wanneer je een powerbank aan wilt schaffen?

Een powerbank is zeker als je veel en lang van huis bent, erg nuttig. Dankzij dit apparaat hoef je je geen zorgen meer te maken of je telefoon nog wel genoeg “juice” heeft om de dag door te komen.

powerbank
Deze powerbank 20000 mAh houdt je een kleine week online.

Inhoudsopgave

Met een solar powerbank 20000 mAh zit je nooit meer zonder stroom!

Zeker gecombineerd met een solar panel power jij al je gadgets als een baas. Nu bij GSMWeb.nl!

Wat is een powerbank precies?

Kort samengevat is een powerbank een draagbare accu waarmee je je smartphone of andere gadgets op kan laden. Bijladen doe je meestal via het stroomnet, hoewel er ook solar powerbanks bestaan die je in de zon legt om op te laden. Daarmee sla je die energie op in je apparaat, zodat je die later, als je dringend stroom nodig hebt, die weer kan aftappen.

Powerbanks zijn volop in ontwikkeling. Onderzoekers ontwikkelen steeds weer nieuwe en verbeterde technieken om deze onmisbare gadget krachtiger en effectiever te maken.

Solar powerbanks en andere modellen maken meestal gebruik van dezelfde lithium ion techniek als de accu in je smartphone, je laptop en andere oplaadbare gadgets. Dit, omdat de lithium ion techniek krachtig en licht is. Ter vergelijking: een loodaccu die in oude auto’s zit, slaat per kilo vijf keer zo weinig energie op als een lithium ion batterij. Geen wonder, dat nieuwe auto’s bijna altijd een lithium ion accu hebben in plaats van een zware ouderwetse loodaccu.

Kortom: het apparaat is je eigen kleine draagbare stroomnet. Natuurlijk is de energie die het toestel op kan slaan beperkt. Maar alks je een grote solar powerbank 20.000 mAh koopt, is dat wel voldoende om het vele dagen te overleven.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Hoe werkt een powerbank?

Als je een powerbank openzaagt, zie je meestal enkele batterij achtige cilinders zitten Dat zijn de lithium ion cellen, waaruit powerbanks zijn opgebouwd. Meestal zijn dit model 18650 accu’s. (18 mm dik en 650 mm lang, vandaar de naam). Deze leveren 3,7 volt en 3800 mAh opslag. In serie geschakeld dus vijf keer zoveel, in dit geval. Het model in de afbeelding zou in theorie dus 5 x 3,7 volt = 18,5 volt kunnen leveren.

Als je die batterijen in serie schakelt, en deze in je telefoon prikt, gaat daar rook uitkomen. Daarom zitten zowel bij de ingang voor stroom, als de uitgang, spanningsregelaar circuits.

powerbank 20000 mAh
Een powerbank van binnen. Vijf 18650 accu’s met spanningsregelaar.

Die voorkomen dat de spanning hoger wordt dan de USB standaard van 5 volt en jouw mooie telefoon erger gaat vonken dan Tinkerbell. Die spanningsregelaar vind je in het printplaatje rechtsonder in de afbeelding.

Spontaan ontplofte Chinese powerbank

Slechte powerbanks, zoals sommige Chinese merken op Alibaba, bevatten soms circuits die je telefoon opblazen met een veel te hoge spanning.

Ook kunnen deze ontploffen. Daarom kan je het beste een veilige, geteste powerbank in een betrouwbare Nederlandse winkel kopen. Dan voorkom je dit soort akelige verrassingen.

geen solar powerbank, maar levensgevaarlijke crapware van een beunhaas
Conservatoriumstudent Patravee Srisuntisuk uit Bangkok werd op onaangename manier wakker. Haar slechte kwaliteit powerbank was spontaan, terwijl deze niet was aangesloten aan het stroomnet, ontploft.

In je telefoon zit ook een lithium ion accu, ook met die 3,7 tot 4,4 volt maximale spanning. Het spanningsverschil tussen de 3,7 volt en de 5 volt (of een ander verschil, want als je telefoon leeg is daalt de spanning tot 3,3 volt of minder) levert de stroom, waardoor je telefoon oplaadt.

Hoe groot moet mijn powerbank zijn?

De capaciteit wordt uitgedrukt in mAh (duizendste ampere uur). Een beetje verwarrend, want ampère is een eenheid van stroomsterkte, niet van energie. Maar toch is dit goed werkbaar, vanwege de USB standaard. Elke USB powerbank levert namelijk 5 volt. Dus daarom kan je alle verschillende modellen prima vergelijken.

Dus een USB powerbank die 20.000 mAh levert, kan je telefoon met een accu van 4.000 mAh, vijf keer opladen.

Waarmee we op de belangrijke vraag komen: wanneer is een powerbank groot genoeg? Het antwoord daarop hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Wel kunnen we in het algemeen zeggen dat apparaten van minder dan 5000 mAh weinig nut hebben. Die kan je beter laten liggen.

SituatieCapaciteit
Snel bijladen voor een gesprek bij noodgevallen5000 mAh of meer
Tot twee dagen stroom voor je smartphone10 000 mAh of meer
Vakantie, alleen of met z’n tweeënpowerbank 20000 mAh of meer plus zonnepaneel 20 watt (aanbevolen)
Vakantie outdoor met grotere groep, of met laptop40 000 mAh of meer plus zonnepaneel 50 tot 500 watt

Wat voor soorten powerbanks zijn er?

Naast natuurlijk de capaciteit, zijn er ook andere verschillen tussen powerbanks. Welke powerbank is het beste en waarom? Dat kan verschillen aan de voorkeuren. De verschillen behandelen we hierna.

Snelladen en draadloze powerbank

Naast natuurlijk de capaciteit, is van belang of ze al dan niet snelladen, en of het een draadloze powerbank is. Een accu die snelladen ondersteunt, heeft je toestel onderweg snel weer vol. Hiervoor kan je op het wattage letten. Hoe meer watt, hoe sneller het laden.

Ideaal, als je je lifeline naar een leven vol stress en zorgen dringend nodig hebt. De draadloze powerbank is om een vergelijkbare reden nuttig. je kan je telefoon in je zak stoppen, tegen de draadloze powerbank aan. Je telefoon wordt dan opgeladen door de draadloze powerbank zonder dat je met draadjes hoeft te knoeien. Ook voor de draadloze powerbank geldt dat hij duurder is dan een featureless model.

Micro USB of USB-C?

Verder zijn er powerbanks die de ouderwetse micro USB, of de moderne USB-C ondersteunen. Heb je bijvoorbeeld een telefoon met een micro USB, dan heb je weinig aan een USB-C toestel, tenzij je een aparte USB-C lader hebt speciaal voor je portable accu.

Powerbank iPhone

En, je hebt natuurlijk ook iPhone gebruikers.

En voor iPhone gebruikers is er, je raadt het al, de powerbank iPhone, waar iPhones en andere wonderen der techniek uit het pittoreske plaatsje Cupertino mee opgeladen kunnen worden.

Ter ere van dit prachtige merk, dat zijn gebruikers totaal niet als verdienmodel ziet, plaatsen wij een foto van een echte powerbank iPhone, met de verkoopprijs.

Fabrikant Xstorm biedt een betere MagSafe accu voor iPhone aan voor ongeveer een derde van de prijs. Deze MagSafe compatibele Xstorm powerbank kan de iPhone wel volledig opladen. U begrijpt, welke we aanraden.

iPhone powerbank
Voor een luttele 109 euro laadt dit Apple wonder der techniek uw teerbeminde iPhone voor iets meer dan de helft op.


Lithium ion en lithium polymeer accu’s

Verder zijn er lithium ion en lithium polymeer accu’s. De meeste accu’s zijn lithium ion, maar het percentage lithium polymeer groeit. Lithium polymeer is duurder maar veiliger, sneller op te laden en compacter dan Li-ion. Lithium ion gaat dan weer langer mee.

Om deze reden rukt lithium polymeer op, maar ook lithium ion blijft zijn aanhangers houden. Want wil je veel opslag voor je geld en een langlevende accu, dan is lithium ion nog steeds de beste keuze.

powerbank 20000 mAh
Fabrikant Poweradd verkoopt zeer compacte powerbanks. Vermoedelijk bestaan deze daarom uit lithium polymeercellen. – Bron: Poweradd

Solar powerbank

Ook kan je onderscheid maken tussen “kale” modellen, die alleen maar op kunnen laden, en modellen die ook energie opwekken. Meestal is dat zonne-energie, in de vorm van een zonnepaneeltje op de bovenkant.

Stel je bij de solar powerbank daar niet al te veel bij voor. Met twee watt bij volle zon mag je je in de handen knijpen. Tenzij je een zeer energiezuinige “dumbphone” hebt die je spaarzaam gebruikt, is dit onvoldoende.

Al is het in noodgevallen, als er echt geen andere energiebronnen zijn, handig.

Met twee watt mag je in je handen knijpen bij powerbanks met zonnepaneeltje. – Auteur

Dan is de solar powerbank voldoende om na een paar uur opladen je telefoon net voldoende “juice” te geven voor een kort SOS gesprek. Dus wil je als echte padvinder op alles voorbereid zijn, regel dan zo’n ding. Wel zijn ze wat duurder dan een standaard oplader.

De zon is overigens wel degelijk een effectieve energiebron. Wil je zelfvoorzienend zijn op je vakantie?

Ga dan niet op z’n hollands zitten kneuteren, maar koop een zonnepaneel van minimaal 20 watt. Die is natuurlijk wel wat groter.

Met mijn 21 W zonnepaneel haalde ik snellaad snelheden voor mijn smartphone. Je zlu daarmee zelfs een tablet of kleine laptop op kunnen laden.

Die was in een uurtje, waarbij ik het zonnepaneel loodrecht op de zonnestralen zette, aardig opgeladen.

Andere energieopwekking voor je powerbank

Omdat powerbanks nogal logge dingen zijn, ie het meestal niet slim om er andere energieopwekkende contrapties aan te bouwen. Die zijn er uiteraard wel, zoals handslingers, thermokoppels en dergelijke, laat dat maar aan de altijd nijvere Chinezen over, maar die moet je dan apart kopen en aankoppelen.

De powerbank is een handige accessoire voor jouw telefoon. Wil je nog meer weten wat handig kan zijn? Lees hier verder over andere accessoires.

Vaak gestelde vragen powerbank

Wat zijn de belangrijkste dingen waar ik op moet letten bij een powerbank?

De capaciteit; verder de laders die ondersteund worden (micro-USB of USB-C), het laadvermogen,

Welke soorten powerbanks zijn er?

Standaard en solar powerbanks, Li-ion en Li-poly apparaten,

Hoe duur zijn powerbanks?

Een serieuze portable lader, dus > 5000 mAh, kost je minimaal 12 euro. Voor de gewilde powerbank 20000 mAh moet je al snel aan minimaal 24 euro denken.

Conclusie: ga voor groot

Voor powerbanks geldt: big is beautiful. Want hoe vaker jij je telefoon kan opladen met het apparaat, hoe onafhankelijker van het stroomnet je wordt.

Begeef je je zelden ver van het dichtstbijzijnde stopcontact, dan is 5000 mAh in principe voldoende voor je. Ben je wel eens een nacht van huis, ga dan voor een 10.000 mAh exemplaar. Maar wil je echt qua stroom vrij zijn als een vogel, dan is voor een powerbank 20000 mAh het minimum.

Ga in alle gevallen voor snellaadmodellen. Solar is een leuke gadget, waar je in noodgevallen veel plezier van kan hebben. Voor het echte serieuze werk kan je beter een apart zonnepaneel kopen van minimaal 20 watt. Dat is het laadvermogen van de gemiddelde snellader, namelijk.

Ben je eruit welke powerbank het wordt?

Wat je ook kiest, bij GSMWeb.nl ben je voordelig uit!

Home » Telefoon accessoires | Upgrade je smartphone » Powerbank | Draadloze, of solar 20000 mAh powerbank?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *